Kylarvätska som skyddar motorn

Påfyllning av kylarvätska

Det finns mängder av olika kylvätskor och det kan vara svårt att veta vilken du ska välja. En kylarvätska av låg kvalitet och fel underhåll av kylsystemet kan skada din motor, medan en kylvätska av hög kvalitet skyddar motorn och andra komponenter i kylsystemet.

Varför behövs kylarvätska i ditt kylsystem?

Kylvätska används för att kyla ner motorn och skydda den mot överhettning. Men visste du att 40% av alla motorproblem i tunga dieselmotorer är direkt eller indirekt relaterade till felaktigt underhåll av kylsystemet? Läckande vattenpumpar och brustna topplockspackningar är bara två exempel på problem som kan ha sitt ursprung i felaktigt underhåll av kylsystemet.

Regelbundet underhåll av kylsystemet är avgörande för att hålla en motor i drift. Om du använder kylarvätska av hög kvalitet, som till exempel Fleetguards Fleetcool OAT eller ES Compleat, hjälper den till att minska driftskostnaderna, minimera stilleståndstider och säkerställa bättre tillförlitlighet och hållbarhet från motorer och kylsystem.

Fleetguards kylvätska är utvecklat för att smörja och skydda vattenpumpen. Med rätt underhåll av kylsystemet ska vattenpumpen hålla hela motorns levnadstid. Du förhindrar kavitation som visas till höger i bilden nedan.

Skadad vattenpump av kylarvätska

Varför är Fleetguards kylarvätska den bästa på marknaden?

Fleetguards kylvarätskor innehåller tillsatser med skyddande effekter. De är framtagna för att vara kompatibla med alla komponenter i systemet och ger optimalt skydd mot cylinderslitage och korrosion.

Relaterade artiklar:
Fleetguard kylvätska – marknadens bästa motorskydd för hela maskinparken

Varför är Fleetguards kylvätska mer hållbar än andra?

Fleetguards kylvätska är ”Life of the enginge coolants”, du kan alltså använda den hela maskinens livslängd och behöver aldrig byta ut kylvätskan. I stället kontrollerar du kylvätskan med jämna mellanrum, med testkit, och fyller på med additiver eller toppar upp med ny kylvätska för att få upp de skyddande egenskaperna på rätt nivå.

Vilken kylarvätska ska jag välja?

Många tror att färgen avgör kvaliteten och att man måste använda den färg som varit i motorn tidigare. Detta är inte sant, färgen avgör inte kvaliteten, den finns endast för att skilja produkterna åt och bestäms av leverantören.

Så hur väljer du rätt kylarvätska? Kontrollera att kylvätskan har rätt godkännande från motorproducenten och att den uppfyller internationella kvalitetskrav för kylvätska. Organisationen för standardisering som heter ASTM (American Society for Testing of Materials) är rankad som den viktigaste i världen när det kommer till kylvätskor.

ASTM D-6210 för entreprenad och marin (Off Highway)
ASTM D-4985 för lastbil och buss (On Highway)
ASTM D-3306 för personbilar

Är Fleetguards kylvätska blandbar med andra kylvätskor?

Många undrar om det är möjligt att blanda Fleetguards kylarvätska med andra kylarvätskor. Det är möjligt att blanda kylarvätskor, om de är av samma glykolbas. Men det är inget vi rekommenderar. För när du blandar Fleetguards kylvätska med ett annat märke händer bland annat detta:

  • De skyddande egenskaper som Fleetguards kylarvätska innehåller försvagas
  • Du kan inte testa kylarvätskan och se hur skicket på den är
  • Garantin gäller inte om du har blandat Fleetguards kylarvätska med ett annat märke

Hur byter jag ut kylvätskan?

När du byter till Fleetguards kylvätska rekommenderar vi att rengöra systemet ordentligt. Fleetguards rengöringsmedel för kylsystem, Restore och Restore Plus, avlägsnar främmande partiklar utan att skada metallytor, packningar, slangar eller plastdelar i ett kylsystem.

Ett kylsystem kan även vara igengrott och tilltäppt. Då får man inte bort föroreningarna genom att bara spola med rent vatten. Rengöringsmedlet från Fleetguard verkar snabbt och effektivt för att lösa problem i kylsystemet, och undviker på detta sätt dyra stillestånd.

När ska jag använda kylvätska?

Kylarvätska skyddar din motor från att frysa sönder, men eftersom den har flera skyddande egenskaper för motorn är det viktigt att använda kylvätska året om. Att köra en motor utan kylvätska under sommarhalvåret kan bli kostsamt eftersom risken är stor för skador som till exempel slitna kolvringar, repiga kolvar och rost.

Använd kylarvätska alla årstider

Vill du veta mer om Fleetguards kylvätska? Kontakta oss eller hitta din återförsäljare här.

Lägg till fil för nedladdning