Mini Water VAC löser problem med vatteninträngningar på Vattenfall Värme Uppsala

Vattenfall Värme Uppsala har haft ett återkommande problem med att vatten har hittat sig in i deras hydrauloljesystem av olika anledningar. De var därför i stort behov av att hitta en effektiv lösning som kunde avlägsna vatten från hydraul- och smörjoljesystemen, som inte stoppar upp verksamheten. Ett driftstopp är kostsamt, i vissa fall handlar det om några hundra tusen kronor de timmar som de drabbade maskinerna står still. Tillsammans med Filterteknik har de hittat en hållbar lösning, Mini Water VAC (MWV) från RMF Systems. Med hjälp av MWV kan Vattenfall Värme Uppsala avlägsna vatten från oljesystemen, medan produktionen löper på som vanligt.

Färre partiklar ger mindre slitage

Vattenfall Värme Uppsala har haft goda resultat efter inköpet av MWV. Den har verkligen gjort sitt jobb med att få bort vatten från våra oljesystem, säger tribologen Joakim Sandberg. Det har vi konstaterat via oljeproven som vi tar regelbundet. Sen skadar det inte att den renar oljan från partiklar också, vilket ger mindre slitage på maskinen överlag.

Smörjteknikern Robin Ellesjö poängterar att ett stort plus med MWV är att den är väldigt lätt att underhålla. Tillsammans arbetar Robin och Joakim konstant med att förbättra det förebyggande underhållet på Vattenfall Värme Uppsala. Vatten i oljan har varit ett hot mot driftsäkerheten, men idag slipper de oroa sig för det tack vare MWV. Totalt har de tre MWV, varav två är stationerade vid enskilda maskiner. En sitter till exempel på en av deras turbiner. Den tredje har de gjort mobil genom att montera hjul på den. Detta gör att de enkelt och snabbt kan koppla in den där det uppstår ett behov.

”En investering värd varenda slant”

Genom att investera i flera MWV har Vatten Värme Uppsala sparat både miljö och pengar. Några av fördelarna med MWV:

  • Inga kostsamma driftstopp på grund av att vatten hittat in oljan
  • Inga onödiga skador på oljesystemen orsakade av vatten
  • Inga onödiga oljebyten (mindre olja som går till destruktion vilket är bra för både miljö och plånbok)
  • Bättre nyttjad arbetstid, mer fokus kan läggas på förbyggande underhåll istället för avhjälpande underhåll

Vi har haft ett samarbete med Filterteknik som sträcker sig över många år, eftersom de har ett brett utbud av produkter. Samt bra priser, med kunnig och trevlig personal som gärna hjälper till när man behöver hjälp med problemlösningar, säger Joakim.